Världens topp 5 “smartaste” hundraser

pudlarAtt hundar är smarta djur håller nog alla som känner en hund med om, men vilken ras är egentligen smartast och varför? Vad har den rasen för kvaliteter som gör den klokare än andra hundar? Bordercollie är en vallande hund som ofta hyllas för sin klokhet, men är den verkligen smartast? Läs vidare för ett svar. Vi börjar på plats nummer fem, där Dobermannen återfinns. Rasen är en stor, stark men också slank hund som är mycket aktiv och kräver mycket stimulans, både fysisk och mental. Den älskar att arbeta och används ofta av poliser, väktare och räddningstjänst.

Familje- och polishundar

På fjärdeplatsen hamnar en av de populäraste raserna bland familjer, Golden retriever. Den här hunden är glad och snäll mot alla, till och med främlingar. Den är ingen vakthund, men passar mycket bra som narkotikahund eller som ledarhund åt synskadade. En lättlärd, tålmodig och trofast ras som tycker om att arbeta och vara till lags. På tredje plats kommer schäfern. Rasen som från början är en vallhund, men som nuförtiden ofta används som vakthund och inom polisen. Det är en allsidig hund som tycker om att arbeta, men som också passar bra som familjehund. Kan vara lite på sin vakt mot främlingar, men är otroligt lojal mot sin familj.

Cirkushund och vallhund

Den näst smartaste hundrasen är en hund som vi ofta ser på cirkus där den utför världens alla konster – Pudeln. Rasen finns i flera olika storlekar och alla är de glada och lättlärda. Den passar mycket bra som familjehund tack vare sitt temperament och lynne. Det är en social hund som tycker om att få uppmärksamhet och att vara i centrum. Ett känt trick är att gå på bakbenen, något som är enklare för en pudel att lära sig än för någon annan hundras. På första plats, vilken ras hittar vi där? Jo, Border collien. Vallhunden som kan lära sig över 1000 ord och som trivs bäst när den får arbeta. Den kräver mycket arbete och uppmärksamhet om den ska må bra, något som är värt att tänka på om den ska vara sällskapshund i en familj. Får den inte tillräckligt med fysisk och psykisk stimulans hittar den på bus och aktiviteter själv, som inte alltid välkomnas av matte eller husse.